Wat NLP met mij persoonlijk doet:
- NLP geeft mij beter inzicht in mezelf en de wereld om mij heen. Met welke beelden kijk ik naar de wereld en wat voor overtuigingen en meningen hebben daarop invloed.
- Door NLP ben ik beter in staat te luisteren en om in gesprekken de inhoud en het proces kan scheiden. De oplossing hoeft niet altijd van mij te komen. De oplossing wordt meestal door het stellen van vragen gevonden.
- Ik kan mijzelf beter relativeren in contact met anderen en afstand nemen van eigen vooringenomenheid.
- Ik kan beter omgaan met feedback.
- NLP geeft mij handvatten dicht bij mezelf te staan en daaruit te handelen.
Wat NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) is:
- Door NLP leer je jouw ervaringen en gebeurtenissen op een andere manier te bekijken. Daardoor ga je er ook anders mee om en krijg je een structureel andere kijk op dingen. Je gaat anders luisteren en communiceren en de gevolgen daarvan zijn positief en direct merkbaar.
- Met NLP ga je aan de slag met je zintuigen, gedachten en gevoelens met als doel je bewust te worden van die invloeden. Daarbij gaat het er niet om wát je je herinnert, maar om de werking van je geheugen. En wat het effect van die herinnering, gebeurtenis of opmerking is op je dagelijks handelen.
- NLP gaat er van uit dat we alles wat we meemaken opslaan in ons geheugen (neurologisch). Herinneringen aan die ervaringen sturen vanuit dat geheugen onze gevoelens, gedachten en ons gedrag. In onze taal (linguïstisch) geven we uiting aan die gedachten en gevoelens (met woorden en in lichaamstaal). NLP gaat er vanuit dat terwijl we er over praten, onze gevoelens en gedachten kunnen veranderen (programmeren).
- NLP is een krachtige en effectieve methode om inzicht te krijgen in de motieven en drijfveren van ons handelen. NLP geeft je inzicht in jou manier van waarnemen, denken en doen.
Waarvoor ik NLP o.a. gebruik in coachingsgesprekken:
- Wanneer iemand wordt belemmerd door onbegrepen emoties die niet echt bij hem of haar passen.
- Wanneer het iemand ontbreekt aan de noodzakelijk creativiteit, gedrag of levenservaring om bepaalde taken op te pakken.
- Wanneer iemand niet de optimale emotionele toestand kan bereiken die gewenst is (bijv. bij sollicitatiegesprekken).
- Wanneer iemand gelukkiger wordt door op een andere manier naar de feiten te kijken.
- Wanneer iemand geen keuze kan maken tussen twee zaken die voor hem belangrijk zijn.