Site Loader

Als ik eerlijk ben moet ik toegeven dat feedback krijgen en geven niet altijd makkelijk is. De neiging voel ik om het als kritiek op te vatten en me te gaan verdedigen. Toch weet ik dat het krijgen van feedback een goede manier is om te leren zaken anders te doen of voort te gaan op de weg die ik al ging.

Betekenis en belang feedback

Het woord ‘feedback’ betekent eigenlijk ‘terugvoeden’. Je hebt iemand gevoed met kennis of doordat je iets voor deze persoon gedaan hebt en die wil op zijn beurt jouw terug voeden. Dat is op zichzelf prettig want als je weer gevoed wordt, ontwikkel je je vaardigheden.

Vragen om feedback

En laat het nou je eigen verantwoordelijkheid zijn om feedback te krijgen en er dus soms zelf om te vragen? Zo is feedback een middel om je eigen ontwikkeling te bevorderen. Dus vraag vooraf waarop je ‘teruggevoed” wilt worden. Op die manier help je anderen gericht te kijken naar die onderdelen die jij gevraagd hebt om een reactie te geven.

Manier van feedback geven

Hoe een ander jouw feedback geeft, daar heb je niet altijd invloed op. Waar je wel invloed op hebt is de wijze waarop jij zelf feedback geeft.

Ik heb goede ervaringen met de ‘sandwitch’ methode.

  1. Je begint als compliment met het benoemen wat jij vindt dat er specifiek goed gaat. Dat doe je heel precies. Niet: je doet het goed als je voor de groep staat, maar: je stem en (non-verbale) houding zijn uitnodigend en vertrouwen gevend naar de groep.

Soms merk ik dat het moeilijk is, iets goed te vinden. Het bewust zoeken naar het goede gedrag van de ander zorgt er bij mij voor dat de scherpe kantjes er als vanzelf af gaan. Als je zo kijkt naar mensen is er van iedereen iets goeds te zeggen.

  1. Daarna kom je met het belangrijkste punt dat je voor verbetering vatbaar vindt. Je kunt dan heel goed een zinnetje gebruiken als: ‘en wat je nog zou kunnen verbeteren is…..” Wanneer je het woord ‘maar’ vervangt door ‘en’ klinkt het heel anders. Bijvoorbeeld: Wat je zou kunnen verbeteren is het positief ingaan op de vragen die deelnemers stellen.
  2. Je eindigt weer, als een compliment, met woorden als: ‘Over het algemeen genomen vind ik het’. Dan noem je iets wat je ook opgevallen is. Bijvoorbeeld: Over het algemeen genomen vind ik dat je veel afwisseling in je programma hebt.

Ga maar oefenen

Mogelijk heb je iets van mijn vernieuwde site gezien. Ik nodig je uit het Sandwich Feedback Model daar eens op los te laten en te gaan oefenen. Ook ik vind het belangrijk teruggevoed te worden. Hartelijk dank voor je moeite.

 

 

Post Author: admin

2 Replies to “Feedback geven”

  1. Beste Herman,

    Je hebt bovenstaande gedemonstreerd bij mij en ik moet zeggen dat het heel goed en positief overkwam (ondanks enkele onvolkomenheden die je bij mij benoemde). Het ging om de “toon die de muziek maakt”. Dank je hiervoor!

  2. Arend-Wim,

    Bedankt voor je reactie op mijn commentaar op je LinkedIn pagina. Heet zoiets niet: practice what you preach?

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.