Site Loader

Wat is coaching?

De begeleidingsvorm waarbij een cliënt wordt gestimuleerd zijn eigen functioneren beter te  doorzien.

Wat is het doel van coaching?

Iemand meer zelfinzicht laten opdoen zodat hij beter de regie kan voeren over zijn eigen situatie. Het is het meest effectieve instrument voor persoonlijke ontwikkeling en prestatieverbetering.

Wat is loopbaancoaching?

De begeleidingsvorm waarbij een cliënt aan de hand van vast omlijnde stappen zicht krijgt op zijn eigen persoon en capaciteiten, welke werkzaamheden het beste bij hem passen en hoe hij dat werk kan krijgen.

Wat is het verschil tussen coaching en training?

Bij training krijg je leerstof aangeboden die is opgesteld door een trainer. Coaching laat je meer zelf ontdekken wat je te leren hebt. Training is vaak primair gericht op gedrag en coaching meer op de drijfveren van het gedrag.

Hoe lang duurt coaching?

Al na het eerste gesprek kunnen de eerste resultaten zichtbaar zijn; fundamentelere veranderingen duren langer en worden doorgaans na enkele maanden goed zichtbaar.

Kan coaching op de werkplek of thuis plaatsvinden?

Liever niet, want het is belangrijk dat de gecoachte niet gestoord kan worden en ook niet strak tussen de werkzaamheden door even een afspraak met zijn coach plant. De reistijd naar de coach is een vorm van voorbereiding (naast andere voorbereiding) en de reis terug is om weer even ‘te landen’.

Is coaching een hype?

Nee. Toegegeven: dertig jaar geleden kende niemand dit fenomeen. Coaching is een groeiende en blijvende vorm van begeleiding omdat de behoefte aan zelfreflectie in onze samenleving is toegenomen. De aandacht voor de kwaliteit van leven en werken is gegroeid en coaching is een middel om die kwaliteit te bevorderen.

Wanneer ga je naar een coach en wanneer naar een psycholoog?

Een coach begeleidt gezonde, ‘normale’ mensen die zichzelf beter willen leren kennen en hun gedrag willen veranderen. De psycholoog richt zich vooral op (dieperliggende) stoornissen. De grens tussen beide disciplines is een grijs gebied.

Gaat coaching over privézaken?

Die kans is groot, maar het hoeft niet. Coaching gaat over jou als persoon; die doet op zijn werk wel iets anders dan privé, maar doorgaans op dezelfde manier. Je hebt maar één identiteit.  Coaching gaat over die identiteit, maar kan zich beperken tot bepaalde rollen die je in je leven vervult. Bijvoorbeeld als werknemer of collega.

Is coaching zweverig?

Dat hoeft niet en is sterk afhankelijk van de coach en de gecoachte. Het is belangrijk om een klik met je coach te hebben. In beginsel gaat het om heldere en objectieve onderwerpen waar je verantwoordelijkheid voor neemt en verandering in wilt aanbrengen.

Moet ik bang zijn voor wat coaching allemaal losmaakt?

Angst is begrijpelijk en voor sommige mensen een reden om geen coaching te nemen. Ze zijn bang of ze al die gedachten en gevoelens wel onder controle kunnen houden. Onbewust zijn ze bang dat ze overtuigingen waar ze hun hele leven al aan vasthouden (bijvoorbeeld hun zelfbeeld en wereldbeeld) misschien moeten bijstellen. Coaching is er op gericht middels oefeningen, daar op een positieve manier mee bezig te zijn.

Is coaching te vergelijken met coaching in de sport?

Eigenlijk niet, want een sportcoach is veel meer een trainer die instrueert en zegt wat je moet doen. De sportcoach is meer de baas van de spelers. De persoonlijke coach heeft geen hiërarchische positie en oordeelt niet over wat goed en fout is.

Heb je nog meer vragen die hier niet bij staan, neem dan contact met mij op.

Post Author: Herman

zie: www.hermanekenhorst.nl

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.